Home Baby producten De 5 beste babymatrassen

De 5 beste babymatrassen

Een veilige babymatras laat vocht en lucht door en is daarbij comfortabel en veilig

door katerina
Gepubliceerd: Laatste update
goed ademende matras baby

Wist je dat een pasgeboren baby’tje tot wel 20 uur per dag kan liggen slapen? Het is daarom ook normaal dat veel ouders extra zorg besteden aan het babybedje. Denk maar aan een zachte babyslaapzak of babymobiel  … Maar een absolute must is toch wel een goede babymatras.

Je vindt ze in verschillende maten, vormen en materialen, maar ze zijn niet allemaal even veilig of comfortabel voor je baby. Daarom hebben we deze kleine top 5 beste babymatrassen met bijhorende tips opgesteld. Zo ben je meteen volledig geïnformeerd over waar je bij je aankoop moet op letten.

Onze selectie babymatrassen

 • Beste veilige babymatras:  Aerosleep Essential babymatras
  “De Aerosleep Essential voldoet aan alle veiligheidsnormen en kreeg van de Consumentenbond een zeer goede beoordeling. Het is een kwalitatieve matras gemaakt van koudschuim met een dikte van 11 cm die de rug van je baby voldoende ondersteuning biedt.”
 • Beste koudschuim babymatras: ABZ Panda matras voor babybed
  “Deze koudschuim babymatras is extra veerkrachtig en biedt een goede ondersteuning met veel ligcomfort. De ademende hoes uit bamboe voert vocht en warmte goed af, zodat je kindje steeds fris en droog ligt.”
 • Beste ovale babymatras: BestCare Aero babymatras
  “De Aero babymatras van BestCare uit comfortabel koudschuim zorgt ervoor, dat je kindje zacht en comfortabel ligt. Het is een dubbelzijdige matras die je naargelang het seizoen kan omdraaien.”
 • Beste koop babymatras: Princessmatrassen babymatras
  “Deze babymatras van zacht polyetherschuim is een degelijke optie voor mensen met een klein budget. De antiallergische hoes is makkelijk af te nemen en kan je wassen op 30° C.”
 • Beste pocketvering matras: ABZ Kangoeroe babymatras
  “Maar liefst 160 veren zorgen voor een constante afvoer van warmte en lucht, ideaal voor kindjes die veel zweten. Rondom de veringen is koudschuim aangebracht, wat zorgt voor een goede ondersteuning.”

Beste veilige babymatras:  Aerosleep Essential Babymatras

Aerosleep Beste babymatras
 • Hoogwaardig koudschuim
 • Goed lucht- en warmtedoorlatend
 • Antiallergeen
 • Met bijhorende matrasbeschermer
 • Hoes en matrasbeschermer wasbaar op 60° C
 • Prijskaartje

“De matrasbeschermer is voldoende luchtdoorlatend zodat je kindje kan blijven ademen wanneer het op zijn gezichtje ligt. Het onderste laagje is waterdicht, wat ervoor zorgt dat de matras zelf bij eventuele ongelukjes mooi droog blijft.”

De beste babymatras die aan alle veiligheidsnormen voldoet en van de Consumentenbond een zeer goede beoordeling kreeg, is de Aerosleep Evolution. Het is een kwalitatieve matras gemaakt van koudschuim die de rug van je baby voldoende ondersteuning biedt. Bij de matras wordt een 3D SafeSleep-matrasbeschermer geleverd. Deze zorgt ervoor dat de warmte die anders bij de matras zou blijven zitten, toch voldoende kan circuleren.

De beschermer is voldoende luchtdoorlatend zodat je kindje kan blijven ademen wanneer het op zijn gezichtje ligt. Het onderste laagje is waterdicht, wat ervoor zorgt dat de matras zelf bij eventuele ongelukjes mooi droog blijft. De matras zelf is 11 cm dik en beschikbaar in verschillende afmetingen. Je kan zowel de beschermer als matrashoes wassen op 60° C, wat zeker handig meegenomen is. Een evenwaardig alternatief is de IKEA Himlavalv 3D babymatras met een luchtdoorlatende kern van 3D-kunststofvezelfs.

Beste koudschuim babymatras: ABZ Panda matras voor babybed

ABZ Beste babymatras
 • Hoog ligcomfort
 • Duurzaam en milieuvriendelijk
 • Antiallergisch en -huisstofmijt
 • Schimmel- en bacteriewerend
 • Hoes wasbaar op 60 °C
 • Prijskaartje

“De ademende hoes uit bamboe heeft een antibacteriële werking en geeft allergieën en huisstofmijt geen kans. Je kan hem makkelijk op 60 °C wassen.”

De beste koudschuim babymatras is de Panda babymatras van ABZ. De kern van deze matras is extra veerkrachtig en biedt een goede ondersteuning met veel ligcomfort. Een grote plus is de ademende hoes uit bamboe, die via een bijzondere 3D-techniek in elkaar wordt geweven. Dit zorgt ervoor dat vocht en warmte goed afgevoerd kunnen worden, zodat je kindje steeds fris en droog ligt. Heb je een baby’tje dat veel zweet? Dan is deze matras een goede keuze.

De hoes heeft bovendien ook een antibacteriële werking en geeft allergieën en huisstofmijt geen kans. Je kan hem makkelijk op 60 °C wassen. De matras zelf is 10 cm dik en meet 60 bij 120 cm. Het is een van de duurdere matrassen op de markt, maar daarvoor krijg je wel een heel comfortabele en duurzame babymatras voor in de plaats. Een gelijkaardige optie is de Aerosleep Essential met ademende hoes uit polyester.

Beste ovale babymatras:  BestCare Aero Babymatras

Bestcare Beste babymatras
 • Dubbelzijdig voor de zomer/winter
 • Antiallergische hoes
 • Comfortabel koudschuim
 • Prijs/kwaliteit
 • Iets dunner

“De pH-neutrale hoes van biologisch katoen met aloë Vera creëert een antiallergene slaapomgeving voor je baby en zijn gevoelige huidje.”

Of voor een babywiegje, mozesmandje of kinderwagen … De Aero babymatras van BestCare uit comfortabel koudschuim zorgt ervoor, dat je kindje overal zacht en comfortabel ligt. Het is een dubbelzijdige matras die je naargelang het seizoen kan omdraaien. De ene kant heeft een 3D-laag die snel lucht en vocht afvoert en zo voor een aangename slaaptemperatuur zorgt. In combinatie met een pH-neutrale hoes van biologisch katoen met aloë vera creëert dit een antiallergene slaapomgeving voor je baby en zijn gevoelige huidje.

De andere zijde van de matras is gemaakt van kwalitatief koudschuim voor de wintermaanden. Ook de overtrek is voorzien van een extra laag dat je kindje warm houdt. Alle materialen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en zijn gecertifieerd. De matras is 6 cm dik, wat voldoende steun biedt voor een pasgeboren baby. Een iets dikker model is bv. de Iowa wiegmatras van Matras Factory met 8 cm dikte.

Beste koop babymatras:  Princessmatrassen babymatras

Princessmatrassen Beste babymatras
 • Prijs/kwaliteit
 • Zachte comfortabele matras
 • Wasbare hoes
 • Antiallergisch
 • Houdt niet zo van de combinatie vocht en warmte

“Omdat de combinatie van warmte en vocht bij dit soort matrassen niet ideaal is, is het zeker een goed idee om de hoes bij ongelukjes meteen te wassen, drogen en de matras goed te luchten.”

Een goede babymatras voor een klein budget is de ledikantmatras van Princessmatrassen. Hij is 10 cm dik en gemaakt van zacht polyetherschuim. De matras zelf is beschermd met een antiallergische hoes, die je makkelijk kan afnemen en wassen op 30° C. Het is wel aan te raden om nog een extra hoes te gebruiken die je op een hogere temperatuur kan wassen. Zo garandeer je, dat de slaapomgeving ten aller tijde proper blijft. Deze ledikantenmatras biedt voldoende ondersteuning en zorgt voor voldoende slaapcomfort.

Omdat de combinatie van warmte en vocht bij dit soort matrassen niet ideaal is, is het zeker een goed idee om de hoes bij ongelukjes meteen te wassen, drogen en de matras goed te luchten. Een andere babymatras in dezelfde prijsklasse is de Ikea Pelleplutt. Deze is iets dunner (6 cm) en voldoet aan alle Europese veiligheidstests.

Beste pocketvering matras: ABZ Kangoeroe babymatras

ABZ 1 Beste babymatras
 • Pocketvering
 • Goed lucht- en warmtedoorlatend
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Duurzaam
 • Prijskaartje

“De matrashoes is gemaakt van lyocell, een natuurlijke kunstvezel verkregen van eucalyptusbomen. Het resultaat is een zeer zachte, antibacteriële en schimmelwerende stof die vocht makkelijk opneemt en ook snel weer opdroogt.“

De beste babymatras met pocketvering is de Kangoeroematras van ABZ. Maar liefst 160 veren zorgen voor een constante afvoer van warmte en lucht, wat ideaal is bij kindjes die veel zweten. Rondom de veringen is koudschuim aangebracht, wat zorgt voor een goede ondersteuning. De matrashoes is gemaakt van lyocell, een natuurlijke kunstvezel verkregen van eucalyptusbomen. Het resultaat is een zeer zachte, antibacteriële en schimmelwerende stof die vocht makkelijk opneemt en ook snel weer opdroogt.

Je kan de hoes zonder problemen op 60 ° C wassen. Deze babymatras gaat lang mee en kost daarom ook iets meer. Het is een goede middenweg wanneer de Aerosleep Evolution net buiten je budget ligt, en je toch net dat tikkeltje meer comfort wil dan een goedkoper alternatief zoals bv. de ledikantmatras van Prinsessenmatrassen.

Tot zover de lijst beste babymatrassen.
In het overzicht voor de babykamer vind je nog heel wat andere lijsten. Zoals meegroeibedden, peuterbedden of babybedjes.

goede baby matras
Afbeelding: Pexels - Leah Kelley

Babymatrassen vergelijken

Waar moet een babymatras aan voldoen?

Een goede babymatras is niet te hard en niet te zacht, zodat er voldoende ondersteuning aanwezig is voor je baby zijn/haar rugje. Over het algemeen zijn babymatrassen steviger dan die voor volwassenen, omdat een te zachte matras de kans op verstikking verhoogt. Daarnaast let je best ook op de volgende puntjes:

 • Juiste afmetingen
 • Vocht- én luchtdoorlatendheid
 • Materiaal en vulling

Afmetingen van de babymatras

Het is heel belangrijk dat de matras voor je baby goed aansluit bij het babybedje. Kan je meer dan 2 vingers tussen de matras en rand van het bed steken? Dan is dat niet veilig voor je kindje en kan het klem komen te zitten. Bij veel bedjes staat ook vermeld wat de maximale dikte van de matras mag zijn. Is de matras te hoog, dan kan je peuter makkelijker over de rand heen klimmen, wat je natuurlijk wil vermijden.

Ademend en waterdoorlatend

Een goede babymatras laat lucht door, wat de kans op oververhitting en verstikking sterk verlaagt (lees hier meer over de mogelijke oorzaken van wiegendood). Daarnaast zijn de beste babymatrassen voldoende waterdoorlatend, zodat zweet makkelijk afgedreven wordt en je kindje niet op een natte onhygiënische matras moet slapen. Het is zeker een grote plus wanneer je bij eventuele ongelukjes de matrahoes en/of matrasbeschermer op 60 ° C kan wassen.

Goede babymatras
Afbeelding: Canva.com

Materiaal en vulling van de babymatras

Babymatrassen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen met elk hun unieke eigenschappen en voor- en nadelen. Daarbij worden materialen vaak in verschillende laagjes gecombineerd. Hierbij de meest voorkomende materialen:

 • Traagschuim is volgens de Consumentenbond niet geschikt voor babymatrassen, omdat ze niet goed ventileren en de lichaamswarmte vasthouden. Het biedt matige ondersteuning, is niet veerkrachtig en wordt hard bij koudere temperaturen.
 • Polyetherschuim is een zacht schuim met matige veerkracht en ondersteuning dat vaak in babymatrassen gebruikt wordt. Het is een goedkoop materiaal dat vaak als vulling gebruikt wordt omdat het goed ventileert.
 • Koudschuim is heel veerkrachtig en reageert niet op lichaamswarmte. Het biedt voldoende ondersteuning en is vaak bij babymatrassen terug te vinden. Het ventilerende vermogen hangt sterk af van de soort en kwaliteit.
 • Pocketveringen zijn zeer goed lucht-, water en warmtedoorlatend en bieden veel veerkracht en comfort. Matrassen met pocketveringen zijn hygiënisch en gaan lang mee maar zijn wel duur.
 • Polyestervezelmatrassen hebben dankzij de open structuur een goede lucht- en vochtdoorlatende capaciteit.
 • Natuurlijke materialen zoals kokos- of bamboevezels zijn eveneens goed luchtdoorlatend, stevig en extra duurzaam.

Hoe dik moet een babymatras zijn?

Om je kindje comfortabel en veilig te laten slapen, is een dikte van minimum 8 cm ideaal. Daarbij hangt de dikte vooral ook van het gebruikte materiaal af.

Hoe lang kan je een babymatras gebruiken?

Een goede babymatras gaat gemiddeld zo’n 5 tot 7 jaar mee, afhankelijk van het soort materiaal en de kwaliteit. Natuurlijk is je kindje tegen dan zijn babybedje al ontgroeid (meestal rond een jaar of 3). Maar moest er een volgend kindje op komst zijn, dan kan je de matras waarschijnlijk nog een tweede leven geven.

zachte ademende matras
Afbeelding: Pexels - Enrique Hoyos

Lees meer artikels in de categorie ‘verzorging’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy