Home Baby producten De 7 beste bedhekjes

De 7 beste bedhekjes

Voorkom dat ze uit bed rollen met een makkelijk te plaatsen barrière

door katerina
Gepubliceerd: Laatste update
A3 beste bedhek

Kleine kindjes worden snel groot. Voor je het weet, is je kleine spruit zijn babybedje ontgroeid en mag hij eindelijk in een groot peuterbedje slapen. Om deze overgang zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen, is de aanschaf van een bedhekje geen overbodige luxe. Peuters bewegen immers heel veel in hun slaap. Als ze het nog niet gewoon zijn om in een normaal bed te slapen, bestaat de kans dat ze er tijdens hun woelbuien uitvallen. Met een veiligheidshekje of bedrekje kan iedereen met een gerust gevoel gaan slapen.

Onze selectie bedhekjes

Omdat je veel keuze hebt bij je aankoop zochten we alvast de beste bedhekjes voor je uit. Bij je aankoop houd je het best rekening met de afmetingen, bevestigingsmogelijkheden en het materiaal. Ook de prijs en eventuele inklapopties zijn zeker niet onbelangrijk. Bescherm je peuter dus door een bedrek rond het bed te plaatsen. Met deze top 7 en onze tips onderaan helpen we je graag op weg bij je zoektocht naar het beste bedhek.

Beste prijs-kwaliteit: Baninni

Baninni beste bedhek
 • Stevig
 • Automatische vergrendeling
 • Comfortabel luchtdoorlatend materiaal
 • Inklapbaar
 • Zelf te monteren

Het Baninni bedhekje is gemaakt van stevig kunststof en heeft een luchtdoorlatende meshstof in het midden. Het is 120 centimeter breed, veertig centimeter hoog en past op vrijwel elk bed. Om het te installeren schuif je het frame simpelweg onder de matras. Het hekje is uitgerust met een automatische vergrendeling die ervoor zorgt dat het niet per ongeluk toe klapt wanneer je kindje ertegenaan botst. Om je kindje uit het bedje te nemen kan je het zijplankje makkelijk naar omlaag klappen. Dit werkt wel alleen wanneer de zijkant van het bed niet hoger is dan de onderkant van je matras.

Het bedhekje is snel uit elkaar te nemen zodat het ook mee op reis genomen kan worden. De bekleding uit kunststof voelt zacht aan en is comfortabel voor je kindje. De aanbevolen minimumleeftijd voor het Baninni bedrekje is 2,5 jaar. Je kan kiezen uit een volledig lichtgrijze stof of een donkergrijs exemplaar met de afbeelding van een giraffe. Sommige gebruikers geven aan dat ze de installatie ingewikkeld vinden.

Beste goedkope: vidaXL

Baninni beste bedhek
 • Goedkoop
 • Stevig
 • Licht
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Niet geschikt voor dikkere matrassen

Het vidaXL bedhek is een goedkope valbescherming. Het bestaat uit een combinatie van metalen buizen en een doorzichtige meshstof uit polyester. De metalen poten worden onder de matras geschoven en blijven door het gewicht van de matras op hun plaats. Het hekje zelf is 102 centimeter lang en 42 centimeter hoog. Er zit een knop aan de beide zijden om het naar beneden te klappen. De montage is snel en eenvoudig. Zo kan je het makkelijk inklappen en opbergen indien nodig.

Dit bedrekje weegt maar 2,3 kilogram en is toch stevig. Het is geschikt voor alle kinderbedjes en een- en tweepersoonsbedden. Daarbij moet de matras 90-155 centimeter breed, 190 centimeter lang en tien tot twintig centimeter dik zijn. Je hebt de keuze uit meerdere kleuren: felblauw, groen, grijs, roze en taupe. De bedhekjes van vidaXL zijn ook te verkrijgen in een langere uitvoering (150 centimeter). Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf achttien maanden tot vijf jaar.

Beste metaal: A3 Baby & Kids Trombone

A3 Baby beste bedhek
 • Stevig
 • Makkelijk te plaatsen
 • Verstelbare lengte
 • Voelt koud aan

Een metalen valhekje dat lang meegaat is de Trombone van A3 Baby & Kids. Het is gemaakt van metaal en voorzien van drie stevige en uitschuifbare spijlen. Daarbij kan je de lengte zelf instellen, van 77 tot 125 centimeter. Om het aan het kinderbedje te monteren, schuif je het gewoon onder de matras. Zo past het op bijna elk bed, want als hekje voor boxspring matrassen is deze Trombone niet geschikt. Eventueel kan je het vastmaken aan de lattenbodem, zodat het niet weg kan glijden. Het hekje zelf is 35 centimeter hoog.

De metalen pijlers zijn niet bekleed met stof. Daardoor kan het wel luid klinken wanneer je kindje ertegenaan stoot. Ook is het huidgevoel eerder aan de koude kant. Met een dekentje kan je dat eventueel verhelpen. Het Trombone valhek is niet inklapbaar, maar daardoor wel extra stevig. De nadruk ligt op functionaliteit. Naar uitzicht toe is dit hekje eerder onopvallend. Het Trombone bedhekje is geschikt voor peuters vanaf 2,5 jaar.

Beste hout: Childhome Beukenhout

Childhome beste bedhek
 • Stijlvol
 • Robuust en duurzaam
 • Inklapbaar
 • Verticale spijlen
 • Niet uitklapbaar naar beneden

Het beste houten bedhekje is dat van Childhome. De kwaliteiten die dit rekje het best beschrijven zijn stevig, warm en duurzaam. Met een lengte van 120 centimeter kan je een groot deel van het bed beveiligen voor je kindje. In vergelijking met andere valhekjes is deze iets zwaarder en duurder. Het hek weegt ongeveer vijf kilogram. Er is geen montage nodig. Je kan het zo onder de matras schuiven.

Het valkhekje is niet uit te klappen naar buiten toe, maar kan wel dichtgeklapt worden. Zo kan je het makkelijker opbergen. Het past op alle kinderbedjes met een opstaande rand en alle matrassen met een hoogte van dertien tot twintig centimeter. De hoogte van het hekje zelf bedraagt veertig centimeter. De houten spijlen lopen verticaal, wat minder snel uitnodigt tot klimmen. Je hebt de keuze uit een witte of een naturel uitvoering. Beide ogen klassiek en stijlvol.

Beste IKEA: VIKARE

vikare beste bedhek
 • Makkelijk te installeren
 • Goedkoop
 • Past niet op elk bed
 • Niet geschikt voor een hoge matras

Een eenvoudig bedhekje dat jouw peuter veilig in zijn bedje houdt, is de VIKARE zijsteun van IKEA. Hij past op alle baby- en peuterbedjes met rechte zijkanten die tussen achttien en vijfentwintig millimeter dik zijn. Om de reling te monteren plaats je het hek simpelweg op de rand van het bed en draai je aan de schroeven tot het vastzit. Er zijn rubbertjes aanwezig om het bed niet te beschadigen.

Het veiligheidsrekje zelf is gemaakt van hardboard (houtvezels) dat met een laagje witte acrylverf beschilderd is. Het gedeelte waarop het plankje steunt is gemaakt van staal. Het hekje is negentig centimeter lang en 7,5 centimeter hoog (vanaf de bedkant gerekend). Bij een te hoge matras is dit plankje niet geschikt. Omdat het bedhekje niet onder de matras zit, bestaat er geen risico dat het eventueel gaat verschuiven. Eventuele vlekken of stof krijg je makkelijk weg met een doekje en een beetje schoonmaakmiddel. Het is een van de goedkoopste veiligheidsrekjes op de markt.

Beste opblaasbare: Maoo

Maoo beste bedhek
 • Neemt weinig plaats in
 • Snel opgeblazen
 • Past op zowat elk bed
 • Lekkage mogelijk

Wanneer je peuter regelmatig bij de grootouders blijft slapen kan een klassiek bedhekje te omslachtig zijn om steeds mee te nemen. Ook als je er regelmatig op uit trekt, kan een opblaasbaar bedhekje een goed alternatief zijn. De Maoo opblaasbare valbescherming neemt in opgeplooide toestand nauwelijks plaats in en past zo makkelijk in een rugzak of koffer. Hij is in enkele seconden opgeblazen en daarna meteen klaar voor gebruik. Om hem te installeren plaats je hem simpelweg op de bedrand onder het hoeslaken.

Dankzij een antislip laag aan de onderkant blijft de valbescherming op zijn plaats liggen. Hij is gemaakt van waterproof kunststof die bovendien vrij is van BPA en chemicaliën. De hoogte bedraagt 12,7 centimeter en de lengte 122 centimeter. De Maoo valbeveiliging is stevig, houdt veel lucht vast en kan tot wel 135 kilogram opvangen. Hij heeft geen hoeken of kanten en is veilig in gebruik. Omdat hij opblaasbaar is, bestaat er wel een kans dat er een gaatje in het materiaal komt. Hij is geschikt voor alle peuterbedjes, een- en tweepersoonsbedden en voor elke matras.

Beste schuim: Deryan Luxe

Deryan beste bedhek
 • Licht en makkelijk draagbaar
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Geeft een geborgen gevoel
 • Past op alle bedden en matrassen
 • Kan verschuiven

Een valbescherming die qua vorm op een opblaasbaar model lijkt, is de Deryan Luxe. Het is een zachte en stevige valbeveiliging gemaakt uit schuim. Het schuim wordt beschermd door een wasbare, waterbestendige hoes die makkelijk afneembaar is. Met zijn 0,7 kilogram is het een van de lichtste bedleuningen op de markt, ideaal voor onderweg. De zijkanten zijn zacht afgerond. Het voordeel daarbij is dat je kindje beschermd is en toch niet het gevoel krijgt dat het ingesloten zit. Ook kan je als ouder makkelijk bij je kindje en blijft het bed krasvrij.

Wanneer je de bedrand tussen de overtrek en de matras plaatst, houdt het antislipsysteem hem op zijn plaats. De Deryan Luxe is geschikt voor alle een- en tweepersoonsbedden en past op elke matras. Hij is twaalf centimeter hoog en 130 centimeter lang en kan gebruikt worden voor peuters vanaf twee jaar. Met de bijgeleverde draagtas kan je hem overal mee naartoe nemen.

Tot zover onze lijst beste bedhekjes.
Bij bepaalde peuterbedden of meegroeibedden zijn bedhekjes standaard aanwezig.

Childhome Beukenhout Bedhekje
Afbeelding: Childhome

Waar op letten bij het kopen van een bedhek?

Veiligheid

Als het op bedhekjes aankomt, is veiligheid het sleutelwoord. Je plaatst er eentje omdat je wil voorkomen dat je kleine spruit uit zijn bedje valt en zich pijn doet. Een degelijk hekje sluit goed aan op het bed en is stabiel. Je wil niet dat het hekje bij de minste duw al op de grond ligt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je kindjes er zomaar op mogen klimmen of ermee mogen spelen.

Er zijn over het algemeen drie manieren om het hekje te bevestigen. Zo moet je de meeste hekjes gewoon onder de matras schuiven. Een voorwaarde hier is wel dat de matras minstens tien en maximaal vijfentwintig centimeter dik is. Soms is het noodzakelijk om het hekje extra te bevestigen aan de lattenbodem om te verhinderen dat het gaat verschuiven.

Daarnaast bestaan er valhekjes (zoals de VIKARE bedsteun van IKEA) die je vastzet aan de bedkant. Deze manier is de meest stevige oplossing. Ten slotte zijn er ook valbeschermingen die je op de bedrand onder een bedovertrek plaatst. Deze zijn meestal voorzien van een antislipsysteem, maar toch maken ze het meeste kans om te gaan verschuiven.

Bij een inklapbaar bedhekje kijk je best regelmatig eens na of de scharnieren nog stevig zijn. Zo garandeer je een maximale veiligheid.

Afmetingen

Veiligheidshekjes komen voor in verschillende lengtes en hoogtes, afhankelijk van het kinderbedje en de matras. Het beste bedhek voor je peuter is niet te laag en ook niet te hoog. Wanneer het minstens twintig centimeter boven de matras uitsteekt zit je goed. Heb je een kindje dat ’s nachts nogal wild tekeergaat, dan mag het hekje voor het bed veertig of vijftig centimeter hoog zijn. De meeste bedhekjes zijn tussen 100 en 140 centimeter lang. Voor een peuterbedje is een korter hekje voldoende. Wanneer je kleintje in een echt eenpersoonsbed slaapt, kies je best een bedhekje van 140 of 150 centimeter lang.

Korte rekjes monteer je aan de hoofdzijde. Bij langere hekjes laat je best 23 centimeter tussen het hoofdeinde en het veiligheidshekje. Houd er rekening mee dat elke vrije zijde van het bed beschermd moet zijn. Staat het bedje los van de muur, dan heb je twee valbeschermingen nodig. Bij de meeste bedrekjes staat meestal ook vermeld voor welke matrasdikte ze geschikt zijn.

vidaXL Bedhekje
Afbeelding: vidaXL

Materiaal

Bij het zoeken naar het beste bedhek zal je verschillende materiaalkeuzes tegenkomen. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Een metalen bedhekje is uiterst stevig en duurzaam, maar voelt koud aan. Dat is zeker in de winter niet echt gezellig. Daarom zijn veiligheidshekjes uit metaal meestal met een laagje stof bedekt. Dit zorgt meteen ook voor extra veiligheid, mocht je kindje toch per ongeluk tegen het hekje aan botsen.

Een goedkoper alternatief is een bedrek van kunststof. Het is licht in gewicht, zacht en makkelijk om mee te nemen onderweg. Qua stevigheid moet je hier wel goed opletten dat het hekje tegen een stootje kan. Zeker wanneer de wand uit gaas bestaat, omdat die nogal kan meeveren als je eraan komt. Ten slotte zijn ook houten bedhekjes heel populair. Hout is stevig, warm en ziet er leuk uit. Een afneembare hoes over het bedhekje is mooi meegenomen omdat je deze makkelijk in de wasmachine kan doen.

Lees meer artikels in de categorie ‘Babykamer’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy