Home Baby producten De 5 beste traphekjes

De 5 beste traphekjes

Scherm je trap af met een hekje voor de veiligheid van je baby of peuter te verzekeren

door katerina
Gepubliceerd: Laatste update
Beste traphekje zonder boren

Een goed stevig traphekje is een absolute must wanneer je jonge kinderen én trappen in huis hebt. Een ongeluk is snel gebeurd. Met een stabiel en veilig traphekje verlaag je het risico op een zware val drastisch. Nieuwe ouders zijn hier naar op zoek, vandaar onze zoektocht naar het beste traphekje.

Deze slimme hekjes komen in allerlei vormen en maten. Zo heb je spijltraphekjes en opvouwbare traphekjes, houten traphekjes met of zonder boren en zelfs traphekjes met een automatisch slot … Misschien heb je een brede deur en wil je een verstelbaar model met aanpasbare breedte. Misschien huur je en zoek je een traphekje waar je niet voor hoeft te boren.

Maar welke is nu het beste traphekje voor jou en je kindje, wanneer heb je eentje nodig en waar let je het beste op bij je aankoop? Een antwoord op deze vragen en meer, inclusief onze top 5 beste traphekjes vind je hieronder.

Onze selectie traphekjes

 • Beste allround traphekje: Kidsriver Basic
  “Dit stevige hekje uit metaal kan openingen van 61 cm tot 107 cm afsluiten, waarbij je de breedte makkelijk en snel naar wens kan aanpassen zonder verlengstuk. Het is eenvoudig met 1 hand openen en houdt je kindje veilig weg van de trap.”
 • Beste houten traphekje Safety 1st Easy Close Hout
  Het houten traphekje Easy Close past zich makkelijk aan elk interieur aan. Bij de installatie komt geen boren aan te pas en mits een apart verlengstuk kan je het hekje tot 112 cm uitgebreiden.”
 • Beste traphekje zonder boren: Hauck Open ‘N Stop
  “Het Open ‘N Stop spijltraphekje van Hauck is dankzij een klemsysteem eenvoudig en zonder schroeven te bevestigen. Met een hoogte van 77 cm biedt het ook voor grotere kindjes voldoende bescherming.”
 • Beste oprolbaar traphekje: Lascal Kiddyguard Avant
  “Dit traphekje met rolsysteem bestaat uit stevig aluminium en kan volledig opgerold worden wanneer je het niet gebruikt. Zo neemt hij geen plaats in en past hij in elk interieur.”
 • Beste harmonica traphekje: Babydan Guard Me
  “Het harmonica traphekje Guard Me van Babydan is een goede optie wanneer je weinig plaats voor een hekje hebt. Het vouwt zich met een druk op de knop op zoals een harmonica en is dan bijna onzichtbaar.”

Beste allround traphekje:  Kidsriver Basic

Kidsriver Basic Traphekje
 • Stevige constructie
 • Schroefbevestiging aanwezig
 • Deurtje makkelijk langs 2 kanten te openen
 • Geen basisstang om over te struikelen
 • Muurbevestigingen van plastiek
 • Bevestiging door boren

“Dit robuuste spijlen traphekje met spijlen is bij montage 73 hoog en kan in beide richtingen geopend worden.”

Het beste allround traphekje is de Kidsriver Basic. Dit stevige hekje uit metaal kan openingen van 61 cm tot 107 cm afsluiten, waarbij de breedte makkelijk en snel naar wens kan aangepast worden zonder verlengstuk. Het robuuste hekje met spijlen is bij montage 73 hoog en kan in beide richtingen geopend worden. Het is eenvoudig met 1 hand openen en houdt je kindje veilig weg van de trap.

Je moet het aan de muur bevestigen met schroeven, wat niet de beste optie is bij bv. een open trap. Daarbij zijn de bevestigingen uit kunststof, wat op zich wel minder duurzaam is dan het metalen frame. Een ander robuust en breed hekje is de Babydan Flexi Fit. Deze beschikt over 2 deurtjes en kan schuin gemonteerd worden. Wil je liever een traphekje zonder boren? De Safety First Easy Close kan via verlengstukken tot 136 cm uitgebreid worden

Beste houten traphekje: Safety 1st Easy Close Hout

Safety 1st Easy Close Traphekje
 • Natuurmateriaal
 • Eenvoudig te installeren
 • Makkelijk te openen dankzij intuïtieve handgreep
 • Kleurindicatie op slot
 • Basisstang op de vloer
 • Minder stevig dan schroeven

“Dankzij een rode en groene vergrendeling kan je meteen zien of het hekje goed in het slot zit. Dat is zeker handig.”

Heb je een voorkeur voor hout en natuurlijke materialen voor je babyuitzet? Dan zal het houten traphekje Easy Close van Safety 1st bij de rest van je interieur passen. Dit hekje is geschikt voor openingen van 73 cm tot 80,5 cm en kan mits een apart verlengstuk tot 112 cm uitgebreid worden.

Bij de installatie komt geen boren aan te pas. Met 4 drukpunten installeer je het hekje zonder je muur te beschadigen. Dit is natuurlijk wel minder stevig dan een vastgeschroefd hekje maar kan bv. bij een open trap een dankbare optie zijn.

Het hekje is met zijn 77 cm mooi hoog en dankzij een rode en groene vergrendeling kan je meteen zien of het hekje goed in het slot zit. Openen gaat makkelijk en je kan het traphekje boven- en onderaan vergrendelen. Liever een houten traphekje dat je kan vastschroeven? Dan moet je bij het merk Noma zijn.

Beste traphekje zonder boren:  Hauck Open ’N Stop

Hauck Open N Stop Veiligheidshekje
 • Eenvoudige bevestiging
 • Tweeledige handmatige vergrendeling
 • Gecertificeerd ontwerp
 • Uit te breiden mits verlengstuk
 • Minder stevig dan schroeven
 • Basisstang op de vloer

“Je moet het hek openen via 2 stappen, wat het slot extra veilig maakt. Daarbij kan je dat gemakkelijk met je kindje in je armen doen.”

Soms kan je niet anders dan kiezen voor een traphekje zonder boren. Het Open ‘N Stop spijltraphekje van Hauck is dankzij een klemsysteem eenvoudig en zonder schroeven te bevestigen.

Met een hoogte van 77 cm biedt het ook voor grotere kindjes voldoende bescherming. Je moet het hek openen via 2 stappen, wat het slot extra (kinder)veilig maakt. Daarbij kan je dat gemakkelijk met een kindje in je armen doen.

Het veiligheidshek is geschikt voor breedtes van 75-80 cm. Mits extra verlengstukken kan je het tot 122 cm uitbreiden. Het Hauck Open ’n Stop traphekje is SGS-gecertificeerd en biedt optimale veiligheid voor je kindje. Gelijkaardige klemhekjes vind je ook bij Safety First (Easy Close, Fit Flat Step …) en Babydan. Daarbij heeft de Fit Flat Step een extra lage drempel voor gering struikelgevaar.

Beste oprolbaar traphekje:  Lascal Kiddyguard Avant

Lascal Kiddy traphekje
 • Modern design
 • Ingerold neemt het geen ruimte in
 • Waarschuwingssignaal bij openen
 • Bevestigen via schroeven
 • Prijskaartje
 • Sluitstrip van kunststof

“Het moderne en luxueuze design is voorzien van een veiligheidssysteem, dat een waarschuwingssignaal activeert wanneer het scherm opengaat.”

Het beste traphekje met rolsysteem is de Lasval Kiddyguard van Avant. Dit oprolbaar hekje uit stevig aluminium heeft het grote voordeel dat je het volledig kan oprollen wanneer je het niet gebruikt. Zo neemt hij geen plaats in en past hij in elk interieur.

Het moderne en luxueuze design is voorzien van een veiligheidssysteem, dat een waarschuwingssignaal activeert wanneer het scherm opengaat. Het sluiten van het slot verloopt automatisch. Het uitrollen kan soms wat moeizamer verlopen met 1 hand.

Het traphekje is geschikt voor (deur-) en trapopeningen tot 120 cm breed en is met zijn 89,6 cm mooi hoog. Je kan het makkelijk monteren met schroeven. Wel jammer dat de sluitstrip uit kunststof bestaat, wat voor die hoge prijs kwalitatief gezien minder duurzaam aanvoelt.

Beste harmonica traphekje:  Babydan Guard Me

Babydan Harmonica Guard Me traphekje
 • Ideaal voor kleinere ruimtes
 • Volledig in te vouwen
 • Dubbele openingsknop
 • PVC-vrij
 • Moeilijker te sluiten met 1 hand
 • Redelijk luid

“Boren is wel noodzakelijk, maar eens het hekje volledig opgevouwen is, zie je het amper staan.”

Heb je geen ruimte voor een spijlentraphekje? Dan is het harmonica traphekje Guard Me van BabyDan een goede optie. Dit hekje vouwt zich met een druk op de knop op zoals een harmonica. Er is geen basisstang op de vloer waarover je zou kunnen struikelen en eens het hekje volledig opgevouwen is, zie je het amper staan.

Vrij van PVC en gemaakt uit kunststof is het traphekje voldoende stevig en veilig voor je baby. De bevestiging gebeurt via schroeven in de muur. Het is 72,5 cm hoog en past tussen openingen van 64,5 cm tot maximaal 89 cm. Met aparte verlengstukken kan je het tot 113,5 cm verlengen.

Koop je liever meteen een langer hekje? Dan is de BabyDan Guard Me XL een mogelijke keuze. Tweedehands zal je misschien ook gelijkaardige Patrull harmonica traphekjes van Ikea terugvinden. Deze werden echter in 2016 teruggeroepen wegens een onbetrouwbare sluiting.

Tot zover onze selectie beste traphekjes. Zorg ervoor dat jouw uiteindelijke keuze stevig genoeg is. Eens jouw kindje meer dan 10 kg weegt en er zich aan wil optrekken moet het blijven staan.

Een babyproof huis is essentieel om je kleine spruit veilig en wel te kunnen laten opgroeien. Van kindervriendelijke babyboxen en loopstoeltjes, tot stabiele loopwagentjes en speciale babyslaapzakken. Alles moet zorgvuldig uitgekozen worden, tot het kleinste speelgoedje toe, zodat er geen schadelijke stoffen of kleine losse deeltjes aanwezig zijn.

Beste traphekje
Afbeelding:Canva.com

Traphekjes vergelijken

Waarom een traphekje kopen?

Omdat kleine kindjes zelf nog geen gevaar kunnen inschatten, kunnen plaatsen zoals trappenhallen extra aanlokkelijk en onschuldig lijken. Toch gebeuren er jaarlijks heel wat ongevallen met trappen. Een traphekje bovenaan de trap voorkomt, dat je kindje naar beneden kan vallen. Plaats zeker ook een traphekje onderaan, zodat je kindje niet alleen naar boven kruipt.

Vanaf wanneer heb je een traphekje nodig?

Je doet er goed aan om een traphekje in huis te halen van zodra of voordat je kleine baby begint te kruipen. Je zou ervan opkijken hoe snel je kleintje zich naar de andere kant van de kamer verplaatst op zijn kleine handjes en voetjes. Een traphekje is nuttig tot een jaar of 2 of wanneer je kindje zelfstandig kan lopen. Daarna bestaat de kans dat je peuter het hekje zelf openmaakt.

Waarop moet je letten bij je aankoop?

Het ene traphekje is het andere niet. Om te beginnen hangt veel af van het type trap bij je thuis. Een open trap zal bijvoorbeeld andere eisen stellen dan een gesloten trap. Met onze checklist geven we je alvast een idee waar je zeker moet op letten.

Beste houten traphekje
Afbeelding:Canva.com

Afmetingen

Een traphekje moet minstens 65 cm hoog zijn. Beter nog is een hoogte van 75 cm, wat vooral bij grotere kindjes aan te raden is. Daarbij komt, dat alle openingen maximum 6,5 cm breed mogen zijn. Kan je ergens jouw vuist tussensteken, dan is het hekje niet veilig.

Standaard traphekjes zijn niet altijd voldoende breed. Ga daarom na of je, zoals bij de Safety 1st Easy Close, eventueel met een verlengstuk kan overbruggen of een uitschuifbaar traphekje zoals die van het merk Lindam kan gebruiken.

Sluiting

Een goede sluiting gaat niet bij de minste stoot open en kan je toch makkelijk met 1 hand openmaken. Ga daarbij voor een sluiting die in 2 stappen geopend wordt zodat je kindje deze niet in 1,2,3 kan losduwen.

Oprolbare traphekjes zijn vaak lastig om met 1 hand open te doen. Voor extra veiligheid kan je kiezen voor een hekje met een automatisch slot, dat vanzelf dicht valt.

Traphekje met of zonder boren

De meest veilige optie is een traphekje waarbij je het hele frame aan de muur kan vastschroeven. Ook wanneer je muurcups schroeft en het hekje ertussen klemt biedt dit voldoende stevigheid. Wil of kan je niets vastboren in de muur?

Dan kan je kiezen voor een klemhekje. Er bestaan ook hekjes die je zowel kan klemmen als boren, zoals bv. de Safety 1st Flat Step, perfect voor wanneer je baby sterker wordt.

Traphekje open trap

Bij een open trap is het lastiger om te boren. Een spijlenhekje of vouwhekje om te klemmen zoals de Safety 1st Easy Close is dan de beste optie.

Wil je weten welke traphekjes minder geschikt zijn voor baby’s? Neem dan een kijkje op het volgende overzicht van onveilige traphekjes. Dit kan zeker ook handig zijn, wanneer je bv. tweedehands wil gaan kopen.

Beste allround traphekje
Afbeelding:Canva.com

Lees meer artikels in de categorie ‘Veiligheid’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy