De beste nachtlampjes voor de kinderkamer kunnen bijdragen aan een diepere slaap, niet alleen voor je kind maar ook voor de ouders. Als je je peuter regelmatig in het donker moet sussen, luiers in het donker zit te verversen of over speelgoed bent gevallen in de kinderkamer, dan is het tijd om een goed nachtlampje aan te schaffen.
Het gebruik van een nachtlampje voor je baby of peuter kan zijn in het ontwikkelen van een slaapritme. Heel wat van de modellen die wij hebben uitgekozen kunnen namelijk ook als slaaptrainer gebruikt worden. We hebben zelfs een model uitgekozen dat ook als luchtbevochtiger kan gebruikt worden om verkoudheidssymptomen te verlichten. Een nachtlampje geeft je ook de mogelijkheid om je baby te kalmeren of een luier te verversen zonder ze volledig wakker te laten worden.
Wij hebben onderzoek gedaan naar 24 verschillende nachtlampjes en hebben een selectie gemaakt van onze favoriete opties. In ons onderzoek hebben we vooral rekening gehouden met het gebruiksgemak en bijkomende functies zoals slaaptrainer of sterrenprojector. Naast een nachtlampje kunnen een schommelstoel of een goede slaapzak ook helpen om je kind beter te laten slapen. Lees hieronder verder om het beste nachtlampje voor de babykamer te vinden.
Onze selectie
- Beste voor kinderen: Carefree Slaaptrainer
- Beste voor peuters: Zazu Pam de Pinguïn
- Beste voor baby’s: Moonie Knuffel
- Beste luchtbevochtiger : Alecto BC-21
- Beste met zacht licht: Scruber nachtlampje
- Beste voor stopcontact: Twenty4seven LED-nachtlicht
Snel zoeken
Beste voor kinderen: Carefree Slaaptrainer
- 3-in-1
- Slaaptrainer
- Wekker
- Kindvriendelijk
- Volledig aanpasbaar
- Drie kleuropties
- Schattig dino-ontwerp
- Draadloos
- niet voor zeer jonge kinderen
Dit schattige dino-lampje in blauw, roze of groen spreekt kinderen meteen aan, maar hij heeft ook heel wat in huis voor ouders. Zo is het niet alleen een nachtlampje, maar ook een wekker en slaaptrainer. Perfect dus wanneer je kind leert de tijd te lezen. Zo kan hij meteen het uur leren lezen wanneer de slaaptrainer aangeeft dat het tijd is om op te staan.
Deze dino is volledig aanpasbaar. Zo kan je zelf de lichtkleur kiezen, maar ook het geluid van het alarm (zes geluiden). De combinatie van kindvriendelijk design en de vele gebruiksmogelijkheden maken dit een van de beste nachtlampjes. Je krijgt heel wat opties voor een betaalbare prijs.
Tip: check geregeld voor kortingsacties, er zijn vaak mooie deals op dit lampje.
Beste voor peuters: Pam de Pinguïn
- 3-in-1
- timerfunctie
- lichtkleur instelbaar
- slaaptrainer
- Bluetooth-speaker
- draadloos (USB-oplaadbaar)
- moet opgeladen worden
- moet op basisstation voor hele nacht gebruik
Deze schattige pinguïn Pam van Zazu is door zijn gebruiksvriendelijkheid voor zowel ouders als kinderen een van de beste nachtlampjes voor de kinderkamer. Het is bovendien niet alleen een nachtlampje, maar ook een slaaptrainer en een luidspreker. Hij kan daardoor enkele jaren mee, zelfs wanneer je kind geen slaaptrainer of nachtlichtje meer nodig heeft.
Leuk is dat je de kleur van het licht kan instellen (blauw, wit, rood, roze, multicolor). Zo kan je het licht ’s nachts rood houden (de kleur die het minst de aanmaak van melatonine verstoort).
Wanneer het nog net te vroeg is om op te staan (30 minuten), wordt het lichtje oranje. Wanneer het licht groen wordt, weet je kind dat hij uit bed mag. Heel handig voor vroege vogels! Vergeet niet de pinguïn op het basisstation te zetten, anders schakelt hij automatisch uit na dertig minuten.
Beste voor baby’s: Moonie Knuffel Hartslag en Licht
- kan mee in bed
- rustgevend
- Smart Cry-detector
- stand-by na 30 minuten
- prijzig
- niet voor newborns
Jongere baby’s en peuters hebben zeker geen nachtlampje nodig. Ze zijn niet bang voor het donker, maar ze zijn niet graag alleen. Deze knuffel van Moonie komt daarin tegemoet. Let op, voor newborns is het afgeraden om de eerste 6 maanden knuffels te gebruiken tot de baby sterk genoeg is.
Zijn buikje geeft licht en fungeert zo als een soort van nachtlampje, die door hun zachte licht doen denken aan de baarmoeder. Om dat gevoel te versterken, laat hij ook natuurlijke, kalmerende geluiden (keuze uit golven, beekje, wind, regen, hartslag) horen. Ook een slaapliedje kan worden afgespeeld. De combinatie van rustgevende geluiden en licht stelt je baby volledig tot rust.
Vooral kindjes die moeilijk inslapen, zullen baat hebben bij Moonie dankzij de combinatie van licht en geluid. Wanneer je kindje huilt, wordt de Smart Cry-detector geactiveerd en zal Mooni automatisch de geluiden laten horen. Het lichtje schakelt niet automatisch in, het geluid zal volgens de laatste instellingen afspelen.
Geen fan van beertjes? Deze knuffel is er ook als konijntje.
Beste met sterrenprojector en luchtbevochtiger: Alecto BC-21
- luchtbevochtiger
- sterrenprojector
- ideaal voor winterperiode
- kalmerend effect
- minder mooi ontwerp
Zachte kleuren en rustige bewegingen, gecombineerd met het zachte geruis van de luchtbevochtiger, zorgen voor een kalmerend effect. Exact wat je nodig hebt net voor bedtijd. Je kan de sterrenprojector en luchtbevochtiger apart gebruiken, wanneer je bijvoorbeeld geen nood hebt aan een luchtbevochtiger.
In de winterperiode of wanneer je kindje ziek is, is het handig om het vertrouwde nachtlampje in te kunnen schakelen als luchtbevochtiger om zo de symptomen van je kindje te verlichten.
Schaf je in de winter een nachtlampje voor de kinderkamer aan om de donkere nachten te bestrijden? Dan vinden we deze Alecto BC-21 het beste nachtlampje, omdat je meteen ook die verkoudheden kan bestrijden die gepaard gaan met de winterperiode.
Beste met zacht licht:Â Â Scruber Nachtlampje
- met dimmer
- met timer van 30 of 60 minuten
- niet-giftige silicone
- draadloos
- regelbare helderheid\
- warm of koel licht
- moet opgeladen worden
Dit nachtlampje ziet eruit als een schattige kat en spreekt grote en kleine kinderen meteen aan. Het moet geen kat zijn, er is ook een hondje, beertje, alpaca, konijn, enzoverder.
Het ziet er een vrij simpel nachtlichtje uit, maar hij bevat vrij veel opties. Zo zit er een dimmer in het staartje, waarmee je de helderheid kan aanpassen.
Ook kan je een timer van dertig of zestig minuten instellen waarna het lichtje vanzelf uitschakelt. Daardoor hoef je niet nog de kamer binnen te komen om de lamp te komen uitzetten. Zo slaapt je kind wel rustig in, maar kan het ’s nachts niet wakker worden door het licht.
Dit lampje is draadloos en gemaakt van niet-giftige silicone, dus het kan ook veilig mee in bed. Het is daardoor ook geschikt voor grotere kinderen die nog wat in bed willen lezen.
Waar op letten bij het kopen van een nachtlampje
Nachtlampjes bestaan in allerlei vormen. Voor kinderen, peuters, baby’s, of gewoon een model voor op de gang. De meeste zijn dienen voor één bepaalde rol, al zijn er ook multifunctionele modellen.
Type licht
Een echt nachtlampje dient om wat licht te bieden tijdens het donkerst van de nacht. Voor ouders zijn ze ook heel handig om iets te zien bij het voeden of verversen. Een nachtlampje gebruikt zacht licht, veel aangenamer aan de ogen. Hierdoor moet je het groot licht niet aandoen.
Kies dus voor een nachtlamp met zacht (geel, niet wit) licht en liefst ook één met meerdere kleuren. In de nacht gebruik je best rood licht omdat die het minst wakker maakt. Vermijdt blauw licht, hierdoor wordt je wakker.
Extra functies: slaaptrainer, muziek, …
Eens je met een peuter zit kan het interessant zijn om te denken aan een slaaptrainer. Veel kindjes weten niet dat het te vroeg is om op te staan. Met een simpele slaaptrainer op basis van kleuren kan je je kindje al heel wat bijleren.
Muziek, luchtbevochtigers, camera, … er zijn heel wat modellen die functies toevoegen om aantrekkelijk te zijn. Een nachtlampje werkt het best wanneer ze compact, licht en makkelijk in gebruik zijn. Een handige extra is als het nachtlampje ook als witte ruis machine kan fungeren.
Veiligheid
kinderen stoppen alles in hun mond. Kies dus voor veilige materialen, zoals niet-giftige silicone of BPA-vrije plastic. Zorg er ook voor dat er geen draden of kabels zijn indien het nachtlampje dicht bij het bedje staat.
Batterij of stroom
een nachtlampje op stroom kan de hele nacht blijven branden, bij eentje op batterijen kan het gebeuren dat de batterijen net leeg zijn op een ongelegen moment. Sommige nachtlampjes zijn USB-oplaadbaar, waardoor ze soms wel in het stopcontact kunnen blijven zitten. Zo niet, moet je er aan denken ze geregeld op te laden.
Gebruiksvriendelijkheid
bevat het nachtlampje veel functies, dan is het vooral handig dat ze ook makkelijk in te stellen en te bedienen zijn. Niets zo frustrerend als elke avond opnieuw moeten uitdokteren hoe je het lichtje überhaupt aankrijgt. Veel nachtlampjes zijn op maat van kinderen en zijn dus wel makkelijk te bedienen.
Prijs
sommige nachtlichtjes zijn heel basic en kosten dus niet veel. Vaak geldt: hoe meer functies, hoe duurder. Bevat de nachtlamp bijvoorbeeld ook een Bluetooth-speaker, dan mag je verwachten dat de prijs oploopt. Uiteraard heb je er dan ook langer plezier van en zal je het meer gebruiken. Alles hangt af van wat je verwacht van een nachtlamp voor in de kinderkamer en hoeveel budget je ervoor wil vrijmaken.
FAQ – vaak gestelde nachtlamp vragen
Wanneer is het tijd voor een nachtlampje?
Rond twee- Ã driejarige leeftijd ontwikkelt een kind zijn inbeeldingsvermogen. Op dat moment kunnen ze beginnen bang te worden van het donker. De meeste mensen zullen dan een nachtlampje inschakelen om hun kleintje rustig te helpen inslapen.
Sommige kleuters zullen er dan ook zelf naar vragen, dus het is perfect oké om op dat moment een nachtlampje in de kinderkamer te zetten.
Een nachtlampje voor een baby heeft weinig nut. Enerzijds is zijn inbeeldingsvermogen nog niet ontwikkeld en kan hij dus niet bang zijn in het donker, anderzijds wordt een baby net rustig van een donkere, prikkelvrije ruimte.
Omdat je als ouder wel wat licht kan gebruiken bij je nachtelijke taken (verschonen, voeden, …), kan je wel een nachtlampje inzetten. Kies dan voor een draagbaar lampje dat je weer meeneemt en liefst eentje met zacht, warm wit (geel/oranje) of rood licht.
Welke kleur nachtlampje kiezen?
Het slaaphormoon melatonine wordt alleen aangemaakt in een donkere ruimte. Slapen in een donkere kamer zal de nachtrust en dutjes bevorderen. Is je kind heel bang van het donker en daardoor net onrustig, kan dat een negatief effect hebben op zijn nachtrust en kan een nachtlampje helpen.
Om de aanmaak van melatonine zo min mogelijk te verstoren, kies je beter een nachtlampje dat rood licht geeft in plaats van wit. Is het licht wel wit of geel, dan is een timer een goede optie. Zo gaat het nachtlampje na een tijdje uit en slaapt je kind de rest van de nacht wel in een donkere kamer. Voor wakker te worden heb je dan eerder blauw licht nodig.