Home Baby productenOnderwegAutostoel De 5 beste kinderautostoel voor peuters – Groep 2 en 3

De 5 beste kinderautostoel voor peuters – Groep 2 en 3

Kinderstoelen in de rijrichting mee, vergelijk autostoelen van groep 2 tot hun 12 jaar

door Sanne
Gepubliceerd: Laatste update
Beste kinderautostoel 2021

Het is gebeurd. Je kleine baby is een peuter geworden. Dat brengt heel wat leuke (en minder leuke) veranderingen met zich mee en ook op praktisch vlak moet er wat veranderen. Ze mogen in de rijrichting zitten en passen in autostoelen van groep 2 & 3, ook wel zitverhogers genoemd.

Maar welke is de beste kinderautostoel, hoe lang mag je die gebruiken en waar moet je precies op letten? Daarom gaan we in deze lijst op zoek naar de beste autostoel enkel voor groep 2 en 3.

Onze selectie autostoelen vanaf 2 jaar (+15 maanden)

 • Beste kinderautostoel groep 2/3 allround:        CYBEX SOLUTION M-FIX SL
  “Ideaal voor wie regelmatig van auto wisselt of grootouders inzet. Deze van Cybex is licht, supermakkelijk te installeren en heel veilig.”
 • Beste kinderstoel van Maxi-Cosi:       MAXI-COSI RODIFIX AIRPROTECT
  “Veilig en handig, precies wat je van Maxi-Cosi verwacht. Deze RodiFix AirProtect levert straffe prijs-kwaliteit.”
 • Ergonomisch beste kinderautostoel:       BRITAX RÖMER KIDFIX III M
  “Zo gemaakt dat hij h heel comfortabel zit, ongeacht de leeftijd van je kind. De SecureGuard-technologie beschermt bij frontale aanrijdingen.”
 • Meest vernuftige autostoel:       JOIE TRAVER
  “Dankzij de ventilatie en twaalf verstelbare standen scoort de Joie Traver op elk vlak. Het Guard Surround Safety-systeem biedt extra bescherming voor hoofd, lichaam en heupen.”
 • Ideaal voor grote gezinnen:       BESAFE IZI FLEX FIX I-SIZE
  “Van de iZi Flex FIX kan je er drie naast elkaar plaatsen op de achterbank, heel fijn voor grote gezinnen! De indicator is een leuke extra.”

Beste kinderautostoel – editor’s pick:       CYBEX SOLUTION M-FIX SL

cybex autostoel groep 2
 • Uitstekende zijwaartse bescherming
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Licht (5.1 kg)
 • Neemt veel ruimte in

“Heel veilige autostoel die je dankzij de hoge gebruiksvriendelijkheid heel makkelijk verplaatst en installeert. Ideaal voor oma en opa.”

Deze Solution van Cybex werd bestempeld als ‘Beste van de test’ door Test Aankoop en scoort ook hoog bij ANWB. Het is een veilige autostoel die vooral bij zijdelingse impact zeer goed beschermt.

Hij is licht qua gewicht (5,1 kg), waardoor je hem makkelijk kan verplaatsen naar een andere auto, zoals bijvoorbeeld voor de grootouders. Cybex heeft bij deze Solution heel goed ingezet op gebruiksvriendelijkheid: de handleiding is superduidelijk en de kinderautostoel zelf is heel makkelijk te installeren. Risico op verkeerd gebruik is daardoor klein.

Volgens Cybex gaat deze Solution ongeveer zeven jaar goed mee. Dat wil zeggen dat je hem misschien niet ook voor een tweede kind kan gebruiken. Dat gezegd zijnde, deze Cybex is goed betaalbaar en van sterke kwaliteit, waardoor hij zeker die zeven jaar goed doorkomt.

Handig is dat de bekleding machinewasbaar is, maar het verwijderen ervan is minder handig. Deze Solution is in vier leuke kleurencombinaties en een effen zwarte uitvoering te verkrijgen.

Beste kinderautostoel van Maxi-Cosi:       MAXI-COSI RODIFIX AIRPROTECT

Maxi cosi kinderautostoel
 • Verstelbaar in hoogte en breedte
 • Extra hoofdbescherming
 • Ruststand
 • Voordelige prijs
 • Geen echte nadelen

Deze RodiFix doet wat je van een Maxi-Cosi-autostoel verwacht: levert goede prijs-kwaliteit tegen een aangename prijs. Veilig en praktisch: top.

De RodiFix AirProtect, met verstelbare rugleuning, krijgt een hoge score bij Test Aankoop. De RodiFix biedt een goede bescherming bij zowel frontale als zijdelingse aanrijding, en dankzij de AirProtect-technologie in de hoofdsteun is er extra bescherming voor het hoofd. Volgens Maxi-Cosi wordt het risico op hoofdletsels met liefst 20% verminderd. Het Side Protection System biedt extra zijdelingse bescherming.

Deze kinderautostoel kan je in de hoogte en breedte verstellen, waardoor je kind altijd optimaal beschermd is, ongeacht z’n grootte. De stoel kan ook in een licht hellende ruststand gezet worden, wat lange reizen heel wat comfortabeler maakt. De RodiFix komt in vijf neutrale kleuruitvoeringen.

De hoes kan eenvoudig verwijderd worden en is machinewasbaar. Met het gordelgeleidersysteem uniek aan Maxi-Cosi is het makkelijk je kind veilig vast te gespen.

Autostoel met beste ergonomie:       BRITAX RÖMER KIDFIX III M

Beste kinderautostoel groep 2
 • Gebruiksvriendelijk
 • SecureGuard-technologie
 • Ergonomisch
 • Iets duurder
 • Zwaarder (7.3 kg)

Veilig, gebruiksvriendelijk en verstelbaar. De Kidfix III M is een erg praktische stoel die op vlak van veiligheid en ergonomie hoog scoort.

Deze Kidfix III M scoort hoog op de veiligheidstesten, zowel bij Test Aankoop als ANWB. Vooral bij zijwaartse impact scoort de Kidfix uitstekend. Dankzij de duidelijke handleiding heb je de autostoel snel en correct geïnstalleerd. Zoals de andere groep 2/3-autostoelen op deze lijst kan je hem in de auto installeren met de autogordel of met Isofix.

De autostoel zit erg comfortabel en heeft een goede ergonomische ondersteuning. Britax Römer besteedde extra aandacht aan de pasvorm van de stoel, omdat hij zowel voor kinderen van vier jaar als van twaalf jaar moet goed zitten. De rugleuning groeit mee met je kind en het zitgedeelte is 20% groter dan vergelijkbare autostoelen, waardoor ook grotere kinderen comfortabel zitten.

Britax Römer gebruikt de SICT-technologie (Side Impact Protection) om extra bescherming te bieden tegen zijwaartse impact. De SecureGuard-technologie helpt dan weer te verzekeren dat de autogordel optimaal gepositioneerd zit over het bekken van je kind. Zo kan de impact op de buikstreek tot 35% afnemen bij een frontale aanrijding (bij Britax Römer intern getest op een pop met afmetingen van een gemiddeld kind van zes jaar).

Beste kinderautostoel met fijne extra’s:       JOIE TRAVER

Autostoelen peuters vergelijken
 • Vrij licht (5.6 kg)
 • Guard Surround Safety-systeem
 • Ventilatiegaten
 • Verstelbaar
 • Neemt veel plaats in
 • Vrij rechte rugleuning

Vernuftige autostoel met veel interessante snufjes, zoals ventilerende bekleding en extra zijdelings bescherming. Ook op de basics scoort deze Joie Traver uitstekend.

Deze Joie Traver heeft een aantal extra snufjes die hem onderscheiden van andere vergelijkbare autostoelen. Zo werd gekeken naar de veiligheid in geval van een zijdelingse impact met het Guard Surround Safety-systeem. Dat zijn een soort van “doppen” aan de zijkant van de autostoel die het hoofd, lichaam en heupen extra beschermen.

Omdat een autostoel groep 2/3 een hele tijd moet meegaan en je kind alsmaar groeit, is deze Traver ook verstelbaar. De zitdiepte kan in drie standen versteld worden, de hoofdsteun in acht standen. De Joie Travers groeit dus mooi mee met je kind, zodat ze altijd comfortabel én veilig in de auto zitten.

Een leuke extra is dat de Traver beschikt over luchtgaten in de bekleding. In de auto kan de temperatuur fiks oplopen, dus die extra ventilatie is, zeker in de zomer, aangenaam voor je kind. De bekleding is bovendien wasbaar in de wasmachine en kan makkelijk verwijderd worden.

Beste kinderautostoel voor grote gezinnen:       BESAFE iZi FLEX FIX i-SIZE

Kinderstoel auto groep 2 peuters
 • Drie autostoelen naast elkaar
 • Indicator correct gebruik
 • Ventilatiegaten
 • Verstelbaar
 • Best duur
 • Zwaarder (7 kg)

De beste kinderautostoel voor grote gezinnen, maar ook voor kleine. Helaas best prijzig, maar top qua prijs-kwaliteit dankzij de verstelbaarheid en luchtgaten.

Deze iZi Flex FIX van BeSafe is dan wel een i-Size, en dus bevestigbaar met Isofix, maar je kan hem ook met de autogordel vastmaken. Deze autostoel beschikt over een indicator die aangeeft of de stoel al dan niet correct geïnstalleerd is.

De grote troef van de iZi Flex FIX is zijn compacte vorm. Je kan er liefst drie naast elkaar plaatsen op de achterbank. Ideaal voor grote gezinnen. Gezien de middelste plaats op de achterbank vaak niet beschikt over Isofix, kan je de stoel daar alleen met de autogordel vastmaken.

Net zoals de Joie Traver beschikt de iZi Flex FIX over een ventilerende bekleding. De hoes is bovendien machinewasbaar. Om de stoel op maat van je kind te maken, kan je de hoogte en breedte verstellen, net als de rugleuning.

Een nadeel aan de BeSafe iZi Flex FIX is dat het de duurste autostoel is op deze lijst. Hierdoor ook iets lager in onze top 5 beste kinderautostoel 2022.

Tot zover onze selectie autostoelen van groep 2 en 3 voor 2022.

Een autostoel voor groep 1 heeft vaak nog de mogelijkheid om gedraaid te worden. Sommigen hebben zelfs een 180° of 360° draaifunctie. Is je kindje nog een baby dan ben je in de foute lijst! Pasgeboren baby’s kunnen tot 12 (soms 18) maanden gebruik maken van een kinderstoel voor groep 0.

Maxi cosi kinderautostoel

Kinderautostoelen groep 2 & 3

Wanneer je kleintje zijn draagbare autostoel (in de volksmond bekend als Maxi-Cosi) ontgroeid is, ga je over van groep 0+ of 0+/1 naar een peuterstoel van groep 2/3 of groep 1/2/3. Wat is nu precies het verschil?

Een autostoel van groep 2/3 is geschikt voor kinderen van

 • 15 tot 36 kg
 • 4 tot 12 jaar
 • 105 – 135 à 150 cm

Een autostoel van groep 1/2/3 is geschikt voor kinderen van

 • 9 tot 36 kg
 • 9 maanden tot 12 jaar
 • 67 tot 150 cm

Die laatste categorie is het best geschikt voor mensen die als eerste autostoel eentje kozen van groep 0+ en niet groep 0+/1, gezien die laatste al voorziet voor kinderen tot 4 jaar.

De kinderautostoelen voor groep 2/3 worden ook vaak zitverhogers genoemd. Af en toe zijn het boosterzitjes (door gebrek aan zijwaartse bescherming worden die niet aanbevolen), vaak hebben ze een (verstelbare) rugleuning.

Hoewel boosterzitjes budgetvriendelijker en veel handiger te installeren zijn, vallen ze niet binnen de categorie ‘autostoel’ en hoeven ze dus niet aan dezelfde reguleringen te voldoen als zitverhogers met rugleuning.

Kinderautostoelen vergelijken

Wanneer overstappen naar een grotere autostoel?

Overstappen doe je het best niet te vroeg. Wanneer je kind te groot is of te zwaar is volgens de richtlijnen van je autostoel, kan je overstappen. Wanneer je kind met z’n hoofdje boven de rugleuning dreigt uit te steken, is het echt tijd om over te stappen, want dan is hij niet langer optimaal beveiligd.

Weegt je kind bijvoorbeeld 10 kg, maar heb je momenteel een autostoel van groep 0+ (tot 13 kg)? Wacht nog even met het overstappen naar een autostoel groep 1 of 1/2/3, ook al kan dat al vanaf 9 kg. Je kind blijft het best beschermd in de autostoel binnen de “lagere” categorie. Wanneer je kind 13 kg weegt, of net te groot wordt voor de groep 0+-autostoel, schakel je over naar de grotere autostoel.

Let wel op: de leeftijd van je kind is niet relevant wanneer het gaat over autostoelen. Alleen de lengte en het gewicht zijn van tel bij het kiezen en het overstappen van een autostoel.

goede kinderautostoel kopen

Tegen de rijrichting in of toch niet?

Autostoelen van groep 2/3 zijn niet langer tegen de rijrichting in. Aangeraden wordt zo lang mogelijk en idealiter tot 4 jaar je kind tegen de rijrichting in te vervoeren. Dat is eveneens waarom het aangeraden wordt niet te vroeg over te schakelen naar een volgende groep. Vanaf vier jaar en groep 2/3 is voorwaarts vervoeren helemaal oké.

Vanaf wanneer geen kinderautostoel meer nodig?

In België is het wettelijk toegelaten dat kinderen vanaf 1,35 m zonder autostoel of verhogingskussen in de auto mogen. Het wordt echter wel aangeraden om voor kinderen tot 1,50 m een verhogingskussen (met rugleuning) te blijven gebruiken. Het biedt vooral een goede zijdelingse bescherming en een goede plaatsing van de heupgordel, om het risico op letsel te beperken.

beste kinderautostoel vergelijken

Kinderstoel met Isofix of toch autogordel?

Alle autostoelen op deze lijst kunnen zowel met de autogordel als met Isofix bevestigd worden. De Isofix-bevestiging is in dit geval aanvullend, want het heeft weinig invloed op de mate van bescherming bij een aanrijding. De Isofix bij een autostoel van groep 2/3 heeft vooral een stabiliserend effect. Zo voorkomt het dat de autostoel zou kantelen in bochten.

Lees meer artikels in de categorie ‘Autostoel’

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy & Cookies Policy