Snel zoeken
Alles wat je nodig hebt om je baby in bad te doen
Voor wie zelf een pasgeboren baby heeft of op de baby van een ander past, kan het baden best wel een onwennig moment zijn. Want hoe hou je de baby vast? Welke spullen heb je eigenlijk allemaal nodig? En wat mag je absoluut niet missen? Wij geven je een aantal tips om ervoor te zorgen dat het bad voor jullie allebei een favoriet moment wordt, mét de juiste spullen.
Een goed babybadje
Laten we bij het begin beginnen: een baby onder de 6 maanden was je niet los in een grote-mensen-bad. Dat is mogelijk te gevaarlijk en ook te zwaar voor jou. Er zijn meerdere plekken waar je een baby kunt wassen. Een daarvan, de meest bekende, is het babybadje. Deze staat op een standaard, maar kan in de meeste gevallen ook losgekoppeld worden om op de grond of in een groter bad te staan.
Er zijn ook andere badvormen op de markt, zoals de Tummy Tub. Daarbij zit de baby rechtop en vrij diep in het water, wat voor extra rust en ontspanning kan zorgen. Ook zijn er opvouwbare badjes beschikbaar, die je zelf uit kunt klappen en daarna weer gemakkelijk opbergt. Bekijk onze lijst beste babybadjes voor al onze favorieten te vergelijken.
Heb je even geen badje tot je beschikking? Dan kun je de baby in een schone wastafel of gootsteen laten baden. Let daarbij wel altijd goed op de temperatuur van het water en of je kindje niet naar een gevaarlijk object kan grijpen.
Aanvankelijk houd je de baby best zelf vast door het nekje en hoofdje te ondersteunen. Maar dat kan wel snel te zwaar worden. Vanaf drie maanden kun je een speciaal stoelsteuntje in het babybad plaatsen om de baby zelf te laten leunen. Bedenk wel dat baby’s vrij snel uit hun babybadje groeien. Na zes maanden zijn de meeste kindjes te groot om nog comfortabel in het badje te liggen. Ook riskeer je dan dat een avontuurlijke baby rechtop gaat zitten en zichzelf naar de rand toe trekt. Kies dan misschien voor een antislip, uitglijden is zeer snel gebeurt.
Kan je kindje rechtop zitten? Overweeg dan om hem of haar zachtjes te douchen met de douchekop in je hand. Of laat een laagje water in een groot bad lopen om ze daarin te badderen. Voor extra veiligheid leg je dan een antislipmat in het bad of de douche. Loop alleszins nooit weg van een baby die in het water zit.
Hoe vaak moet een baby in bad?
Een belangrijke vraag, want baby’s hoeven niet elke dag in bad. Vooral pasgeboren baby’s hoeven maar een keer in de twee of drie dagen in bad. Hun huidje is in veel gevallen te gevoelig om elke dag met warm water en zeep in contact te komen. Heb je te maken met spuitluiers of veel spuugindicentjes, dan is het misschien wel fijn om ze wat vaker te baden. Een baby kun je trouwens ook gewoon met een zachte, natte spons of doek vlot schoonmaken.
Wat heb ik nodig om mijn baby in bad te doen?
Om een pasgeboren baby in bad te doen, heb je niet veel nodig. Zorg best dat je deze dingen binnen handbereik hebt voordat je begint:
Tetradoeken (ook wel hydrofiele doeken)
Deze zijn extra zacht voor het huidje en absorberen veel water. Daardoor is je kleintje in een mum van tijd afgedroogd, iets wat hij of zij zeker zal appreciëren. Ook kun je deze tijdens het badderen nat maken in het water en op het buikje leggen. Zo voelt de baby zich warmer.
Een grote handdoek
Niet voor de baby, maar om jezelf, de vloer of de meubels af te drogen na de spetters.
Een badje
Dit kan een babybad zijn, een speciale bademmer, of een uitklapbaar badje voor in de gootsteen.
Zachte zeep, geschikt voor de babyhuid
Veel zeep of shampoo heeft je baby niet nodig – je gebruikt het liefst zo weinig mogelijk. Er bestaan tegenwoordig ook heel wat gezonde zepen waar weinig chemicaliën en parfums in zitten.
In de vergelijking lees je meer over onze zoektocht naar de beste babyzepen.
Voldoende kleding
Vooral de jongste baby’s raken snel onderkoeld en zullen ook duidelijk laten merken dat de kou niet fijn is. Houd de badtijd daarom kort en trek je baby snel warme kleding aan.
Watertemperatuur
Of course. Maar zorg zeker wel voor de juiste temperatuur, en laat deze niet boven de 37 graden komen.
Heb je al een wat oudere baby die rechtop kan zitten? Zorg dan voor dezelfde spullen hierboven, maar vervang het babybadje eventeel door een groter bad. En geef je kindje gerust wat waterbestendig speelgoed of een badboekje om mee te spelen.
Enkele tips om het badmoment voor jou gemakkelijk te maken
-
De juiste hoogte
Vind je het vasthouden van je baby zwaar? Doet je rug al snel pijn? Probeer het badje dan hoger te verstellen of werk met iemand samen die je af kan wisselen. Ook kun je baby’s vanaf 2-3 maanden op een inzetstoeltje laten steunen, waarbij ze schuin in het water liggen. Maar blijf wel altijd bij je baby, mocht hij of zij hier vanaf glijden.
-
Kies gebruiksvriendelijk
Een badje moet je uiteindelijk laten leeglopen en schoonmaken. Kies daarom zeker een bad dat je gemakkelijk kunt leeggieten. Of plaats een diepe, grote emmer onder de opening om het water te laten weglopen. Haal tijdens dat proces meteen een schone poetsdoek over de wanden om eventueel vuil te verwijderen. Zo is je badje de volgende keer meteen klaar voor gebruik.
-
Opvouwbaar babybadje
Kies de oplossing die het beste bij jouw ruimte past. Een babybad kun je niet zomaar opvouwen en neemt veel plaats in. Woon je in een krap appartement en vind je een babybad te groot? Overweeg dan een uitklapbaar bad of gebruik een (schone en veilige) wasbak of gootsteen. Als je badkamer te klein of te koud is voor het badmoment, verplaats het ritueel dan naar de slaapkamer of woonkamer.
-
Gebruik antislip.
Kindjes die eenmaal kunnen zitten en staan, vinden het leuk om met water te experimenteren in een grote-mensen-bad. Maar ze kunnen de risico’s van opstaan en bewegen nog niet inschatten, en zo gemakkelijk uitglijden. Koop een antislipmatje of antislipstickers voor het bad of de douchekuip.
-
Droge huid
Heeft je baby snel een droge huid? Smeer hem of haar dan zeker na het bad in met lotion, olie of een vettige zalf. Contact met warm water zorgt altijd voor een drogere huid en kan tot irritatie leiden.
Waar moet ik op letten als ik badproducten koop?
Er bestaan heel wat exclusieve producten tegenwoordig: luxe badjes met waterstroming, ingebouwde thermometer, ingebouwde douchefunctie, etc. Daar kun je natuurlijk voor kiezen, maar het is niet nodig. Denk altijd aan de belangrijkste factor: veiligheid. Kies een badje met ronde vormen dat zijn vorm behoud als er eenmaal water in wordt gegoten. Vermijd dus bijvoorbeeld opblaasbare badjes.
Als je kindje eenmaal speelgoed in bad gebruikt, kies dan voor spullen die je gemakkelijk schoon kunt maken. Badeendjes en andere indrukbare speeltjes staan erom bekend dat ze water opnemen dat er niet meer uitkomt. Dit kan schimmelvorming veroorzaken.
Na het badje kan je ook een massage geven met lichaamsmelk of babyolie. Zo hydrateer je de huid en ontspan je de spieren.
Onthoud: badderen is leuk! Doe wat voor je baby fijn voelt en zorg voor veiligheid. Veel spetterplezier!