Het is lekker warm weer en het is vakantie, tijd voor een plons! Het is zalig om te kunnen afkoelen tijdens een luie dag aan het zwembad. Maar met een baby kan dat soms moeilijk zijn. De beste baby zwembanden geven ouders de mogelijkheid om allemaal samen in het zwembad te chillen.
Er zijn veel verschillende zwembanden op de markt. Daarom hebben we voor jou onderzoek gedaan en meer dan 30 verschillende opties met elkaar vergeleken. Daarbij hebben we in de eerste plaats rekening gehouden met de veiligheid maar ook met het gebruiksgemak en handige functies zoals een ingebouwd zonnescherm. Onze selectie aan zwemtrainers houden je baby vrolijk en veilig. Lees hieronder verder om de beste zwemband voor jou baby te vinden.
Duik het water niet in zonder een van de beste zwemluiers. Nood aan vijf minuten chillen na een halve dag je kinderen achterna te rennen? Tip: een kinderbox of reisbedje voor buiten. Vergeet ook geen babyfoon met een hoog bereik. Zo blijf je met een gerust hart nog even buiten wanneer je kleintje een dutje doet.
Onze selectie
- Beste prijs-kwaliteit: HECCEI Zwemband voor Baby’s
- Beste goedkope: Intex Baby Float Zwemband
- Beste zwemring: Drijfmaatje Nekkraag Babyfloat
- Beste zwemtrainer: Freds Swim Academy Swimtrainer
- Beste zwembandjes: Sevylor Puddle Jumper
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: HECCEI Zwemband voor baby’s
- Van 3 maanden tot 2 jaar
- Anti-kantelontwerp
- Handig zonnescherm
- Met veiligheidsgordel
- Verschillende toffe prints
- Niet lekvrij
Deze zwemband voor baby’s, of ook wel babyfloat genoemd, is geschikt voor baby’s van 3 tot 24 maanden . Je kleintje ligt in een natuurlijke buiklig van 45°, waardoor hij al van heel jonge leeftijd vrij kan trappelen.
De veiligheidsgordel is zeer uitgebreid: met extra buikondersteuning en ondersteuning tussen de benen, zodat je baby niet onderuit kan zakken. De airbags aan de rug en schouderbanden zorgen ervoor dat hij niet uit de zwemband kan glijden.
Een leuke extra is het afneembaar zonnescherm met SPF50-bescherming, wat zeker van pas komt op vakantie. De zwemband moet opgeblazen worden, dus lekvrij is hij niet. Ook moet je in de juiste volgorde de luchtcompartimenten opblazen. Handleiding lezen is zeker aangeraden.
Beste goedkope: Intex Baby Float Zwemband
- heel betaalbaar
- handig zitje
- rugleuning
- meerdere luchtkamers
- vanaf 6 maanden
- kan lekken
Deze gele zwemband van Intex is er eentje die vrijwel iedereen kent. Het is een heel degelijke, zeer betaalbare en veilige zwemband die je kind op een leuke, ontspannen manier laat wennen aan water.
Deze zwemband is ideaal voor gebruik op vakantie, maar minder geschikt voor bijvoorbeeld thuis in bad. Het is geen zwemtrainer of dient niet om te ontspannen, maar is echt een hulpstuk om je kind te laten drijven.
De zwembad bestaat uit vier ringen die je elk apart kan vullen met lucht. Als er in een van de ringen een lek zit, houden de drie andere luchtkamers de band drijvende. Dankzij de rugleuning zit je kindje goed ondersteund, maar kindjes jonger dan zes maanden zitten er mogelijk niet heel stevig in.
Beste zwemring: Drijfmaatje Nekkraag 0-12 maanden
- ideaal voor watergewenning
- lucht- en lekvrij
- ontspannend
- lichtgewicht ontwerp
- moeilijk om op te bergen
Deze zwemband gaat rond de nek van je baby, wat eng klinkt, maar eigenlijk heel ontspannend werkt. Zo wordt je baby ondersteund en kan hij met zijn hele lichaam onder water spetteren en trappelen.
Deze soort zwemkraag zie je vaak in babyspa’s, maar kan je ook thuis gebruiken in een zwembad of gewoon in je bad.
Uiteraard is correct gebruik heel belangrijk. Je brengt de band aan rond de nek van je baby, die nog heel teer is, dus lees zeker eerst aandachtig de handleiding. De zwemband zelf is licht van gewicht, maar toch stevig. Het materiaal voelt zacht aan en zou geen huidirritatie mogen veroorzaken aan de nek of schouders.
Deze zwemband voor baby’s kan je in principe vanaf de geboorte gebruiken (hoewel wij zouden aanraden te wachten tot je baby enkele weken oud is en wat steviger is) tot 12 maanden of 11 kg.
Beste zwemtrainer: Freds Swim Academy Zwemtrainer
- vanaf 3 maanden tot 4 jaar
- opblaasbaar
- veiligheidsgordel
- natuurlijke buikligging
- meerdere luchtkamers
- duidelijke handleiding
- kan lekken
- even puzzelen om aan te doen
Deze zwemtrainer is een goed item om in huis te halen voor echte waterratten. Je kan er immers vier jaar lang gebruik van maken (geschikt voor kinderen van 6 tot 18 kg), voor een heel betaalbare prijs. Je kan hem gebruiken vanaf drie maanden, wanneer het nog vooral om watergewenning gaat voor je baby.
Net zoals in een babywellness kan je kleintje ontspannen drijven en met de beentjes trappelen. Later, dankzij de natuurlijke houding in buiklig, zet je kind de eerste stappen naar leren zwemmen met behulp van de zwemband.
Het is een opblaasbare zwemband met vijf luchtkamers en een veiligheidsgordel. In het begin is het wat wennen om de riempjes goed aan te krijgen. Er zit geen riempje onder de buik, dus kan je kind wat onderuitzakken wanneer hij nog heel klein is. Belangrijk is om goed de handleiding te lezen, zodat je je kind correct kan vastmaken.
Opgelet: de kleur van de zwemband geeft de leeftijdscategorie aan. De rode is voor kinderen van drie maanden tot vier jaar, de oranje van twee tot zes jaar en de gele van vier tot acht jaar.
Beste zwembandjes: Sevylor Puddle Jumper
- schattig design                                              –
- 2-in-1
- verstelbaar
- lekvrij
- van 15 tot 30 kg
- minder geschikt voor jongere kinderen
Deze 2-in-1-zwembad is een aanrader voor beginnende zwemmers, omdat hij dankzij de combinatie van zwemvleugels en zwemvest een goede ondersteuning biedt voor kinderen die nog volop de juiste bewegingen aan het leren zijn.
In principe kan je deze zwemband gebruiken vanaf 15 kg, maar bij kleinere kinderen kan de zwemband het moeilijk maken een balans te vinden, waardoor ze mogelijk voorover vallen in het water. Zoals altijd wanneer het gaat over kinderen in en rond water: aandachtig blijven, luidt de boodschap.
Het voordeel van deze 2-in-1-combinatie is dat de zwemvleugels niet afzakken. Dankzij de verstelbare gesp kan je de maat aanpassen als die te strak of te los zou zitten.
 Wanneer zwembandjes gebruiken?
Wanneer je kind nog niet kan zwemmen en je van plan bent tijd door te brengen in en rond water, bijvoorbeeld op vakantie, in je stedelijke zwembad of aan zee, helpen zwembandjes je kind veilig te houden.
Door de zwembandjes blijft je kind drijven, mocht hij of zij in het water terechtkomen. Dat betekent wel dat je bij stroming extra moet opletten dat je kind niet wordt meegedreven door de golven.
Vanaf welke leeftijd zijn zwembandjes nodig?
Zwembandjes zijn in principe onnodig voor baby’s jonger dan zes maanden, omdat het wordt aangeraden te wachten tot na die leeftijd om met hen te gaan zwemmen. Koop je toch zwembandjes voor baby’s, dan moet je vooral goed op de veiligheidsvoorschriften letten, zoals vanaf en tot welk gewicht de bandjes geschikt zijn.
Zwembandjes met vleugels, zwemvesten of zwemtrainers zijn ideaal voor al wat oudere peuters, meestal vanaf zo’n twee jaar. Dan kan hij of zij dankzij de zwembandjes vrij bewegen in het water om zo aan de juiste zwemhouding te wennen en beenbewegingen te leren.
Wanneer je kind leert zwemmen, zijn vooral zwemtrainers en zwemvesten handig. Tot wanneer ze zelf goed het hoofd boven water kunnen houden, of een zwemdiploma hebben, wordt aangeraden een zwemband te blijven gebruiken.
Veiligheid rond zwembandjes voor baby’s
Ook zwembandjes voor baby’s moeten aan een keurmerk voldoen. Zo kan je nagaan of het product voldoet aan Europese eisen. Er zijn twee typische keurmerken voor zwembandjes voor baby’s en kinderen:
- EN 13138: de meest courante
- EN 12402: de strengste, voor buitenwater (wordt ook gebruikt voor reddingsvesten)
Gaat het om een opblaasbare zwemband, ga dan even na of er minstens twee luchtkamers zijn. In het geval dat er eentje lek is, blijft je kind toch drijven door de andere luchtkamers.
Belangrijk: blijf altijd aandachtig wanneer je kind zich in of rond water bevindt. Zelfs water van enkele centimeters diep kan gevaarlijk zijn.